برای مثال عرضه ویندوز رایگان برای دستگاههای کوچک را در نظر بگیرید. ده سال قبل، هیچکس تصور نمیکرد مایکروسافت روزی گل سر سبد محصولات خود را رایگان کند، اما قوانین بازی اکنون عوض شده است: اندروید و iOS به دو غول تبدیل شدهاند. سختافزارهای هیجانانگیز جدیدی مانند ساعت هوشمند Pebble ، دماسنج Nest ، و محصولات پوشیدنی مختلفی در حال ورود به بازار هستند و ویندوز را پشت سر میگذارند. اکنون مایکروسافت مستقیماً با دستگاههای اندرویدی رقابت میکند، حرکتی که به تولید دستگاههای ارزانتر برای مشتریان منتج میشود و همان گونه که نادلا نیز امیدوار است، این دستگاهها توجه برنامهنویسان را به خود جلب خواهند کرد.
نادلا بزرگترین تغییر سالهای اخیر را در ویندوز ایجاد میکند
آنچه تا کنون گفتیم را میتوان نمونهای کوچک از استراتژی ابری نادلا برای کل کمپانی دانست. در حالی که مایکروسافت ماهها در فکر رایگان کردن ویندوز بوده است، نادلا زمینه این کار را آماده کرد. به این ترتیب کمپانی تنها به واسطه سرویسها و تبلیغات پول درآمد خواهد داشت. این استراتژی یک تغییر خطرناک، اما ضروری است، چرا که که در دنیای کنونی ویندوز به تدریج ناکارامد میشود و اندروید به حاکمیت خود بر دستگاهها ادامه میدهد.
اما نادلا تنها به جلو حرکت نمیکند، بلکه قدمی نیز به عقب برمیدارد. مایکروسافت در نظر دارد تا منوی استارت را در به روز رسانی بعدی ویندوز بازگرداند و در نهایت برنامههای «مترو» را در پنجرههای معمولی اجرا کند. این تغییرات همراه با تغییرات اخیر در برگرداندن دکمه پاور و قابلیت نمایش مستقیم محیط دسکتاپ هنگام بالا آمدن ویندوز نشان میدهد که مایکروسافت عملاً از تمامی بخشهای رابط کاربری ویندوز 8، که برنامهنویسها از آنها متنفر هستند، عقبنشینی کرده است.

در نهایت طرح «سه صفحه نمایش و یک ابر» به حقیقت میپیوندد
در حالی که مایکروسافت سالها قول طرح «سه صفحهنمایش و یک ابر» را داده بود، در نهایت مطابقت دادن آن با ویندوز، ویندوزفون و ایکسباکس را شروع کرد تا بدین وسیله به وعده خود عمل کند. برنامههای به اصطلاح «جهانی» ویندوز که در کنفرانس بیلد در معرض نمایش گذاشته شد بر روی رایانههای خانگی، تلفنهای همراه و تلویزیونها به نحوی یکسان اجرا میشوند و تا حد قابل توجهی حجم کار برنامهنویسان را کاهش میدهند. اگر برنامهای را برای ویندوز خریداری کنید، دیگر نیازی به خرید آن برای ویندوزفون ندارید و در عین حال میتوانید با استفاده از ایکسباکسوان آن را بر روی تلویزیون خود نیز اجرا کنید. برنامهنویس هم تنها لازم است یک برنامه واحد را برای هر سه دستگاه بنویسد.
«نیل ترنر»، برنامهنویس ایکسباکس و ویندوز، عنوان کرد که «تغییرات اخیر نشان میدهند که مایکروسافت حداقل به حرفهای برنامهنویسان گوش میدهند. سعی میکنند تا پلتفرمها را شبیهتر به هم بسازند تا پس از ساخت یک برنامه برای پورت کردن آن از یک پلتفرم به پلتفرم دیگر، نیاز به کار زیادی نباشد، اگر چه پلتفرمهای مایکروسافت اکنون هم بسیار شبیه به هم هستند. بنابراین، اگر همه چیز خوب پیش برود، در آینده میتوانیم نرمافزارهای خود را به پلتفرمهای دیگر پورت کنیم، حتی پلتفرمهایی غیر از ویندوز یا ایکسباکس وان.»
همچنین مایکروسافت در نظر دارد که برخی از ابزارهای برنامهنویسی خود را به صورت منبعباز ارائه دهد، بیشتر بر بهبود سرویس ابری Azure تمرکز کند و نسخه جدیدی از ویندوز را برای دستگاههای کوچک «شبکه جهانی اشیا» بسازد. «تری مایرسون»، مدیر بخش ویندوز مایکروسافت، عنوان کرد: «امروزه دستگاههایی که ما برای آنها برنامه مینویسیم در حال تغییر هستند.»
به نظر میرسد که مایکروسافت در حال آماده کردن خود برای این تغییرات و برای مبارزه بزرگ بعدی است. در حال حاضر شبکه جهانی اشیا هنوز یک «تصویر» بزرگ است که برنامهنویسها صرفاً شروع به بررسی آن کردهاند. حبابهای هوشمند، قفلهای هوشمند در و قلادههای سگ هوشمند وجود دارند، اما دستگاههایی هستند که برای اهداف خاصی ساخته شدهاند و (هنوز) واقعاً با یکدیگر ارتباط برقرار نمیکنند.
طرح شبکه جهانی اشیا همچنین به مایکروسافت کمک خواهد کرد تا وارد بازار رقابت پوشیدنیها هم بشود. این کمپانی حتی طرحی بسیار شیک از یک ساعت هوشمند را هم در کنفرانس بیلد به نمایش گذاشت. این در حالی است که ده سال پیش پروژه ساعت هوشمند «اسپات» مایکروسافت شکست خورده بود. مایرسون در کنفرانس بیلد عنوان کرد: «ما واقعاً به طرح شبکه جهانی اشیا ایمان داریم. به عقیده ما صفحهنمایشها کوچکتر خواهند شد، دستگاهها نیز کوچکتر خواهند شد، در عوض ابر بزرگتر خواهد شد و ما چیزهای جدید غیرقابلتصوری را خواهیم ساخت.»

مایکروسافت به دنبال اتوماسیون خانگی برای کینکت و ایکسباکسوان است
«مایکل مات»، مدیر کل بخش برنامههای ایکسباکس و روابط برنامهنویسان عنوان کرد که «به نظر ما اتوماسیون خانگی حول محور سرگرمی برای شروع زمینه بسیار خوبی است.» مایکروسافت با کینکت و ایکسباکسوان فرصت بزرگی را به دست آورده است تا همین دستگاههای خود را به یک مرکز سرگرمی خانگی تبدیل کند و بدین وسیله بین دستگاههای شبکه جهانی اشیا ارتباط برقرار کند و آنها را کنترل نماید. «اگر به این شکل فضای نرمافزاری را بازتر کنیم، مردم هم برنامههایی را خواهند ساخت که بتوانند بین دستگاههای مختلف ارتباط برقرار کنند. برنامهنویسها در حال حاضر دوست دارند از این نوع نرمافزارها بنویسند.»
«استیون ایدلمن»، بنیانگذار «ویسل»، دستگاهی که بر قلاده سگها نصب میشود و حرکات آنها را شناسایی و ضبط میکند، معتقد است مایکروسافت باید ایکسباکس را به مرکزی برای دستگاههای شبکه جهانی اشیا تبدیل کند. ایدلمن در مصاحبه با سایت «ورج» عنوان کرد: «ما نمیخواهیم که این مرکز را «بسازیم». به عقیده ما این مراکز همین الآن هم در خانهها وجود دارند. مایکروسافت قبلاً هم سختافزاری ساخته که بلوتوث دارد و میتواند از این طریق با دستگاههای دیگر ارتباط برقرار کند. به علاوه این کمپانی استانداردی هم دارد که برنامهنویسان همین الآن هم برای آن برنامه مینویسند.»
ایدلمن حتی تاکنون درخواستهایی برای پشتیبانی ویسل از سیستمعامل ویندوز هم دریافت کرده است، اما این محصول بر iOS و اندروید تمرکز دارد، چرا که بیشتر کاربران از این سیستمعاملها استفاده میکنند. مایکروسافت هنوز نتوانسته خود سیستمعامل ویندوز را با دستگاههای کوچک سازگار کند، یا پلتفرمی برای گوشیهای همراه ارائه دهد که بتواند این دستگاهها را کنترل و با آنها ارتباط برقرار کند. با این حال، ایکسباکس وان هم در وضعیت کنونی نقطه آغاز خوبی در این زمینه است.

به نظر میرسد که شبکه جهانی اشیا میدان نبرد بزرگ بعدی است و مایکروسافت تمایل دارد تا چند حوزه دیگر را برای پیروزی در آن میدان فدا کند. پیشبینی میشود که بیش از 200 میلیون دستگاه تا سال 2020 به اینترنت وصل شوند و همه اینها نشاندهنده مسیری هستند که فناوری به سوی آن تغییر جهت خواهد داد و نبردهای جدیدی در آن شکل خواهد گرفت. ساتیا نادلا معتقد نیست که آینده از آن دسکتاپهای ویندوز، تبلتهای ویندوز و ویندوزفونها خواهد بود. قرار نیست ویندوز همه جا باشد، بلکه «مایکروسافت» باید همه جا باشد، و برای هر نوع دستگاهی نرمافزار و خدمات ارائه بدهد. از جمله این دستگاهها هم دنیایی از دستگاههای مرتبط با هم هستند که البته هنوز ساخته نشدهاند.
مبارزه بزرگ بعدی بر سر دستگاههای متصل به هم خواهد بود
نادلا با ورود به میدان این رقابت برنامه 10 سال آینده مایکروسافت را امضا کرده است. مایکروسافت در این ده سال باید برنامهنویسها را قانع کند که آنها را به شبکه جهانی آینده خواهد برد. اگر برنامهنویسان دستگاههای همراه در برنامههای آینده خود سیستمعامل مایکروسافت را فراموش کنند، این کمپانی حوزه دیگری از رقابت را از دست داده است. به قول تری مایرسون، مدیر بخش ویندوز: «ما واقعاً میخواهیم پلتفرم خود را به دنیا نشان دهیم.»